Practice!

Sample Problem

Father drove 176 km in 7 hours. For the first 92 km, he spent for 4 hours. What was his average speed for the remaining journey?

  km/h

Solution

The time for remaining journey: 7 - 4 = 3 h

The distance for the remaining journey: 176 - 92 = 84 km

Recall the formula: Average Speed = Total Distance ÷ Total Time

Thus, average speed for the remaining journey: 84 ÷ 3 = 28 km/h