Practice!

Sample Problem

Roy took 5 hours to complete a journey. For the first 2 hours, he travelled at an average speed of 65 km/h. For the rest of the journey, he travelled at an average speed of 78 km/h. What was the total distance of the journey?

  km

Solution

The distance of the first 2 hours: 65 × 2 = 130 km

The time for the rest of the journey: 5 - 2 = 3 h

Then, the distance for the rest of the journey: 78 × 3 = 234 km

Thus, the total distance: 130 + 234 = 364 km