Practice!

Sample Problem

Daniel made a repayment schedule for his car. He planned to pay $250 per month for 12 months, when in fact he paid $500 per month. How many fewer months did it take him to pay off his car?

months

Solution

Figure out how much money he had to pay for his car altogether and divide that by the amount he paid per month to figure out how long it took him to pay off his car. Then subtract that time from the amount of time he expected to pay for his car.

Total cost: 250 × 12 = $3000

Months it took to pay off his car: 3000 ÷ 500 = 6 months

Months he expected it to take: 12 months

The difference: 12 – 6 = 6 months fewer