Practice!

Sample Problem

Mr. Clough earns a monthly income of $3,980. He spends $218 on food and three times as much on rent. He also spends $172 on clothing and half as much on transportation. If he saves the rest of his income, what are his monthly savings? (Don’t include a comma in your answer.)

$.00

Solution

Mr. Clough spends $218 × 3 = $654 on rent.

He spends $172 ÷ 2 = $86 on transportation.

Therefore, he spends $218 + $654 + $172 + $86 = $1,130 every month.

Then his monthly savings are $3,980 – $1,130 = $2,850.